Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród szerokich opcji, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, połączeń oraz duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe dania włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do makaronu. bianca Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film