Wiele osób docenia bardzo dobre jedzenie. Chcemy oglądać się za doskonałymi restauracjami , ale też próbować różnych smaków, które pochodzą z najdalszych zakątków świata. Dlatego dużym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja sushi. Przekąski tego rodzaju są wybierane przez sporą grupę ludzi i dlatego restauracje, które je oferują zaczynają powstawać w wielu miastach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy i gdzie jemy, więc często staramy się chodzić do tego rodzaju restauracji. Dziś już coraz częściej smaki i zapachy z różnych krajów są dostępne dla wszystkich. W restauracji tego rodzaju jesteśmy w stanie spróbować wspaniałych przekąsek, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Ludzie delektują się jedzeniem , a także chcą w jak największym stopniu kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest dziś koniecznością, ale musi sprawiać przyjemność , dlatego też warto poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to dziś bardzo często wybierane danie, które znajduje zainteresowanych w różnych zakątkach świata. Sushi błędnie opisywane jako danie z surowej ryby wywodzi się z okręgu Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi stanowiło metodę poddawania konserwacji ryb. W dzisiejszych czasach sushi można zdefiniować dwojako – dania dostosowanego do upodobań europejskich, oraz wersji orientalnej. Co stanowi różnicę? Przede wszystkim dobór części dania. Sushi przyrządzane jest z ryżu, odmiennych owoców morza, warzyw, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od upodobań jedzących, ryba może być ugotowana lub surowa. Ryż zawsze jest jednakże ugotowany, a uprzednio zakwaszony przy pomocy octu ryżowego. Wyróżniamy kilka gatunków sushi, z uwagi na procedurę przygotowania oraz wykorzystane produkty żywnościowe. Do najczęściej spotykanych rodzajów potrawy należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego formuje się walcowate pałeczki oraz elementu ryby. Tworzenie maki polega na ułożeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zrolowanie całości. Potrzebne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty z bambusa. Jeśli mówimy o konsumowania sushi – ważne jest jedynie, by pochłaniać kawałki całe. Dlatego trzeba zwrócić uwagę, by danie serwować pokrojoną na małe porcje.