Kuchnia polska ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na kształt kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym rozmaite ceremoniały, składniki i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie szablonowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, że najistotniejszym i najbardziej sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z rozmaitymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Entuzjastycznie przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma faktycznie dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści akcentują, iż jest rozkoszna oraz sycąca.