Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz używali owoce kawowca. Jednakże wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, aby zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych towarów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda kolosalnego trudu. profesjonalny sprzęt do parzenia kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także właściwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film